ChatRoom

Tuesday, March 30, 2010

Nubhan Tak Tiru 6ixth Sense

by Ashraf Abd Manaf | 30 Mar 2010

Penyanyi yang popular dengan lagu "Ada Untukmu", Nubhan kini semakin dikenali melalui single "Oh Juwita" yang kian kerap diputarkan di corong-corong radio.

Namun di sebalik populariti lagu tersebut, ada pihak yang mengatakan cara nyanyian penyanyi yang dilahirkan melalui program realiti Akademi Fantasia ini mirip vokalis kumpulan 6ixth Sense, Adi.

Berkesempatan menemubual Nubhan baru-baru ini, anak kelahiran Negeri Sembilan itu menafikan dakwaan tersebut. Walau bagaimanapun dia mengakui "Oh Juwita" sememangnya mirip dengan muzik yang sinonim dengan kumpulan 6ixth Sense, lantaran lagu tersebut dicipta oleh kumpulan berbakat itu sendiri.

Apa yang Nubhan lakukan sekarang? Maksudnya aktiviti seni Nubhan sebab sejak kebelakangan ini tidak banyak cerita mengenai Nubhan yang dipaparkan di media.
Sekarang saya masih sibuk dengan aktiviti seni. Malah setiap minggu ada sahaja persembahan pentas yang saya jayakan di seluruh negara. Album sulung saya akan berada di pasaran tidak lama lagi. Kalau mengikut perancangan album saya sudah dipasarkan sejak Februari lalu, namun oleh kerana beberapa sebab-sebab tertentu ia terpaksa dipasarkan awal bulan April.

Kawan-kawan seangkatan Nubhan yang lain semuanya sudah mempunyai album sendiri. Tidakkah Nubhan rasa terlalu lama masa yang diambil untuk menghasilkan album sulung Nubhan?
Memang agak lama. Tetapi sebelum ini ketika saya sedang dalam proses membuat album, wujud masalah daripada aspek syarikat yang menguruskan saya. Apabila semuanya sudah selesai barulah proses pembikinannya disambung semula.

Selain itu saya juga mengambil masa yang agak panjang untuk mencari lagu atau material yang bagus. Saya tidak mahu menghasilkan album secara tergesa-gesa dan hasilnya tidak memuaskan. Kalau boleh saya mahu semua lagu yang terdapat di dalam album ini adalah lagu-lagu yang terbaik.

Lagi satu punca album ini agak lewat berada di pasaran kerana terdapat sebuah lagu yang saya terpaksa rakamkan semula kerana terdapat beberapa kelemahan. Saya tidak kisah dengan perkara tersebut asalkan peminat saya yang telah sekian lama menantikan album saya berpuas hati.

Nubhan sekarang cukup popular dengan lagu "Oh Juwita". Namun ada orang cakap gaya nyanyian Nubhan seakan-akan Adi dari kumpulan 6ixth Sense dan mereka mendakwa Nubhan meniru Adi. Boleh Nubhan jelaskan perkara ini?
Saya rasa cara penyampaian saya dan Adi berbeza. Tetapi mungkin muzik serta susunan lagu tersebut mempunyai persamaan dengan lagu-lagu yang pernah dinyanyikan oleh 6ixth Sense. Sebabnya lagu ini dibuat oleh kumpulan tersebut dan saya menafikan dakwaan yang mengatakan saya meniru Adi.

Pada saya peminat sudah terbiasa dengan gaya nyanyian Adi, jadi bila ada lagu-lagu yang seakan-akan muzik kumpulan tersebut mereka menjangkakan Adi yang menyanyikannya. Pada saya, lama-kelamaan isu ini akan hilang bila peminat mula dapat menerima cara nyanyian saya di dalam lagu tersebut.

Sehingga kini respon yang saya terima cukup baik dan saya gembira kerana dapat bekerjasama dengan kumpulan 6ixth Sense yang sememangnya cukup berbakat. Mereka merupakan antara kumpulan yang paling saya minati.

Sebelum ini, lagu "Ada Untukmu" agak perlahan, tetapi "Oh Juwita" lebih rancak. Dan nampaknya Nubhan lebih selesa menyanyikan lagu-lagu yang rancak. Boleh ceritakan jiwa Nubhan lebih ke arah mana dan konsep album Nubhan?
Sebenarnya saya memang sukakan lagu-lagu rancak kerana ia lebih mudah diingati oleh penonton dan saya sendiri lebih mudah untuk berkomunikasi serta beraksi di pentas.

Namun saya tiada masalah untuk menyanyikan lagu-lagu berentak perlahan. Malah konsep album saya juga separuh-separuh. 50% lagu-lagu perlahan dan 50% lagi lagu-lagu yang rancak. Jadi saya beri pilihan kepada peminat saya untuk memilih lagu-lagu yang mereka gemari.

Apakah antara lagu-lagu yang terdapat di dalam album Nubhan serta komposer yang terbabit?
Album ini mempunyai lapan buah lagu dan antara lagu-lagu yang dimuatkan selain daripada "Oh Juwita" ialah "Di Redup Matamu", "Beri Rasa", "Mata Hati", "Aku Atau Dia", "Seadanya Aku" dan sebuah lagu berbahasa Cina, "Ai Mei Cuo" atau maksudnya "Cinta Tak Bersalah". Kiranya lagu tersebut dibuat dalam dua versi iaitu bahasa Cina dan Melayu. Sementara itu, antara komposer yang terlibat ialah kumpulan Sixth Sense sendiri, Tam Spider, Audi Mok dan Sharon Paul.

Bagaimana pula dengan dunia lakonan? Masih menerima tawaran berlakon drama atau filem?
Saya baru sahaja habis menjalani penggambaran filem 'Lagenda Budak setan' yang turut dibintangi Lisa Surihani dan Farid Kamil. Selain itu, saya juga ada menerima beberapa tawaran lain tetapi terpaksa ditolak kerana saya mahu fokus dengan album saya yang akan dilancarkan tidak lama lagi.

Ini kerana lakonan memerlukan komitmen yang tinggi serta masa yang agak panjang. Jadi bila dah habis semua kerja-kerja promosi album, barulah saya akan kembali membabitkan diri dengan dunia lakonan.Credit to Gua.com

1 comment:

bina badan said...

Dapatkan panduan bina otot badan disini...agar anda lebih tuff dan macho....jgn segan2....miliki badan impian anda bermula disini...kami ajarkan cara yang selamat dan mudah diikuti...

Persamaan SABUN

1.sabun sesama mental!!!!!
2.kelakar amat..
3.suka pakai baju hitam putih..
4.mengamalkan teori cas
5.sama2 comel..
6.suara yg best..
7.kesayangan bung romli
8.2-2 penah dilukakan
9.suke makan tempoyak
10.sayang budak2
11.sama2 putih
12.anak buah stacy cam nubhan(chinese look)
13.rambut lurus
14.romantik..bleh??
15.persamaan paling ironik...ANGSA!!!(nubhan selalu angsa time konsert,anti stacy club bernama ANGSA)
16.kurus
17.Ahmad Nubhan Ahamad & Stracie Angie Anam - 2 dari 3 patah perkataan nama mereka start ngan A
18.birthday no genap(ni peng yg pikir)
nub 2/4 stacy 18/8
19.kucing!!(haiwan yg selalu disebut oleh SABUN)
20.penggunaan perkataan wah!! dan am..boi secara berleluasa
21.berkorban bangun pagi untuk family(sila refer telenovela kayu api)
22.berjanji akan tetap berkahwin walau dua2 nazak dan baring suda..
23.tema kawen warna purple..
24.tema hari raya warna merah hati..
25.duet ada cinta..
26.pnah mng dance contest cikgu linda
27.lagu mereka ada unsur aku..(aku stacy dan line akuuuuuuygberlambak2dalam ada untukmu..then,tajuk sebenar lagu nub adalahakuada untukmu..)
28.pakai bj itam ms audition
29.suka pakai spek itam..
30.Spek mereka saiz besar dari muka@kamen rider
31.suka CT
32.lagu tema yg sama(sandarkan pada kenangan,bawaku terbang)
33.berdiri bersama masa pengumuman juara
34.suka pakai sweater berhood masa dalam akademi
35.Strong instinct towards each other(tau je each other buat apa,pakai apa)
36.Fringe rambut sama! (dari dalam akademi sampai le sekarang)
37.Muka lebihkurang ala-ala Korea/Jepun (Korea/Jepun.... tu bukan sepupu sepapat ke tu? )
38.Pencinta Alam Sekitar
39.Suka memancing
40.Nama SABUN mewakili negeri masing2. N-NUbhan(Negeri Sembilan) S-staCY(Sabah)
41.kedua-duanya lurus orgnya..
42.dua2 xde jerawat (kalau ada pun jerawat rindu. haha)
43.dua2 suke air milo
44.dua2 berasal dr kampung..
45.Dua2 sehati sejiwa nak pelamin 4 tingkat ataupun 8 tingkat
46.Kedua-duanya sporting giler..
47.antara org yg mcm so call asisstant Nubhan(x tahu apatugasdanjawatan sebenar dia),ada seorang bernama STACEY..nama ygsamadgnSTACY,cuma lain ejaan
48.Dua2 peminat cerita seram (Yg ni dorang sendiri bagi tau kat Ria Sentral....)
49.Dua-dua penah makan ulat saguu
50.Both suka makan ayam kfc hot n spicy

Thanks 2 all SABUNians yg terlibat.

Letter for SABUN

SABUNians

Kepada semua SABUNians yang sgt sporting and setia bersama SABUN. Blog ini dibina atas sokongan anda semua. Terima kasih juga atas sokong dan galakkan dari pihak SABUN sendiri. Kami sayang anda berdua! Paling penting SABUNians haruslah menyokong kerjaya seni SABUN.

WE LOVE SABUN a.k.a Stacy and Nubhan.
WE WILL SUPPPORT
SABUN a.k.a Stacy and Nubhan no matter what.