ChatRoom

Sunday, November 7, 2010

Gembira di Maghribi, sesat di Sepanyol

Oleh SYED MUSSADDAD MAHDI
mussaddad.mahdi@utusan.com.my
Foto IHSAN NUBHANMEMILIH dua negara yang berbeza sebagai destinasi percutian yang ideal, ternyata memberikan keseronokan buat penyanyi muda yang sedang meningkat ini.

Paling membanggakan sudah pasti berpeluang menjejakkan kaki ke negara Maghribi yang cukup terkenal dengan seni bina dan ukiran Islam yang cukup dibanggakan oleh seisi negaranya.

Penjelajahan itu tidak terhenti setakat itu sahaja sementelah Nubhan menghabiskan masa ke negara Sepanyol yang cukup terkenal dengan kehandalan matador itu.

Memilih tarikh 6 hingga 14 Oktober yang lalu, Nubhan memulakan penjelajahan ke kedua-dua buah negara bersama ibu saudara dan keluarga angkatnya.

Biarpun terpaksa mengambil masa selama 16 jam perjalanan melalui udara untuk sampai ke Maghribi, perasaan teruja terus menyelubungi penyanyi tinggi lampai ini sebaik sahaja menjejakkan kaki ke negara Eropah itu.

“Sebaik sahaja menjejakkan kaki ke Maghribi tak dapat digambarkan bagaimana gembiranya saya. Yalah, orang macam saya yang tak pernah sampai ke tempat macam tu.

“Memang saya aku cukup teruja melihat seni bina bangunan di sekitar bandar Casablanca yang merupakan bandar terbesar di negara tersebut.Memang cukup berbeza dengan tempat-tempat lain yang pernah saya lawati sebelum ini.

“Orang kata di Maghribi ni banyak perkara yang pelik-pelik termasuklah orangnya. Tapi apa yang saya lihat banyak tinggalan perang yang ada di kebanyakan bandar yang ada di sini.
“Ini menambahkan lagi rasa teruja memandangkan banyak perkara baru yang singgah dalam kepala saya,” kata Nubhan tertawa.

Maghribi merupakan negara yang cukup istimewa memandangkan dia dikeliling Lautan Atlantik dan Laut Mediterrenean di sebelah timur negara berkenaan. Negaranya juga bersempadan dengan negara Algeria di sebelah Timur manakala di sebelah Selatan pula Mauritania.
Mempunyai penduduk hampir 33 juta orang, negara yang mempunyai keluasan 710,580 kilometer persegi. Hampir keseluruhan penduduknya berketurunan Berber-Arab yang bernaung di bawah Raja Mohammed V1.
Empat hari berada di sana, kata Nubhan negara Maghribi memang mempunyai tempat yang cantik tetapi kurang membangun jika mahu dibandingkan dengan Malaysia.
“Kalau kita lihat di Malaysia semuanya dah maju. Kita berbangga memiliki LRT atau monorail. Tapi di sana hampir keseluruhan penduduknya masih menggunakan bas dan kereta api sebagai pengangkutan utama.
“Perasaan itu mungkin lain bila saya naik bas. Mereka masih menggunakan konduktor bas, ada tukang check tiket sedang kita di Malaysia hanya ada pemandu bas.

“Paling menarik apabila dapat menjejakkan kaki ke Marakesh. Dia merupakan satu tempat membeli belah yang paling meriah dengan kehadiran ramai pelancong.

“Ia terletak di sebuah pekan lama yang bernama Medina di mana menempatkan ratusan peniaga yang menjual bermacam-macam jenis barangan yang terdiri daripada barangan kulit, jubah dan macam-macam lagi.

“Apa yang uniknya di sini mereka berniaga di celah-celah lorong yang panjang dan sempit. Malah peniaga di sana juga masih menggunakan keldai dan kuda sebagai kenderaan untuk mengangkut barang berniaga.

“Bila keldai atau kuda lalu sahaja, terus jalan di situ sesak. Memang kelakar,” kata anak muda yang berusia 24 tahun ini lagi.

Adat berkunjung ke tempat orang, pasti ada yang menegur. Cerita Nubhan kebanyakan orang di sekitar bandar Casablanca menyapa dirinya dengan panggilan Jackie Chan disebabkan raut wajahnya dan matanya yang sedikit sepet.

Tak kurang juga yang mengatakan dia orang Jepun. Tapi bagi penyanyi yang cukup popular dengan lagu Ada Untukmu itu, semuanya cukup menjentik rasa gembira memandangkan ini bukan kali pertama dia berhadapan dengan situasi tersebut.

Sesat di Sepanyol

CUKUP seronok menikmati kesan tinggalan seni bina Islam di Maghribi penjelajahan Nubhan tidak terhenti setakat itu sahaja. Dia dah ahli rombongan yang lain meneruskan perjalanan ke Sepanyol.

Perjalanan ke Serville tidak semudah yang disangka. Kata Nubhan mereka menggunakan jalan darat untuk sampai ke Serville dengan menggunakan bas, kereta api dan kapal terbang.

“Hampir lima jam kami menaiki bas daripada Casablanca menuju ke Serville. Tapi tak sampai lagi tau. Kena naik kereta api lebih kurang lima jam sebelum memutuskan untuk meneruskan perjalanan dengan kapal terbang,” kata Nubhan tertawa mengenangkan perjalanan jauh yang terpaksa dihadapinya itu.

Kunjungan ke negara yang pernah menganjurkan Sukan Olimpik 1992 cukup indah dirasakan. Paling membanggakan apabila dapat melihat sendiri keindahan pemandangan sepanjang perjalanan ke Servilla yang sebelum ini hanya mendengar cerita orang sahaja.

Kata Nubhan, tatkala menjejakkan kaki ke Serville, pelbagai masalah yang timbul akibat masalah komunikasi dengan orang di sana. Itu belum lagi masalah hotel yang penuh sehingga memaksa mereka ‘berkunjung’ dari satu hotel ke hotel yang lain.

“Orang sana tak pandai cakap Inggeris. Jadi komunikasi tu sangat terhad dan cukup membebankan. Bayangkan masalah-masalah lain yang timbul selepas itu.

“Kami naik dua teksi yang berbeza sebab ahli rombongan ramai. Bila cakap dekat pemandu teksi yang ikut teksi di hadapan, dia angguk sahaja. Tapi akhirnya kami terlepas dan tersesat jauh daripada teksi hadapan.

“Memang panik waktu itu. Sudahlah tempat yang nak dituju tu tak tahu, nak bercakap dengan orang di situ pun susah. Telefon pula dah habis bateri. Memang cukup mencabar perjalanan kali ini.

“Akhirnya kami sepakat untuk ke lapangan terbang pada sebelah malamnya. Hanya pada pagi esok barulah kami jumpa ahli-ahli yang lain di tempat yang sama,” kata Nubhan lagi.

Kalau mengikutkan kedudukan geografi, Sepanyol sebenarnya bersempadan dengan negara Portugal di sebelah barat dan Maghribi di sebelah Selatan. Di timur laut, sepanjang banjaran Pyrenees, Sepanyol bersempadan dengan Perancis dan kerajaan kecil Andorra.

Bagi Nubhan biarpun tidak mengembara ke seluruh negara Sepanyol, tetapi berada di Serville, kota yang dipercayai wujud sejak 2,000 tahun terdahulu sudah menggembirakan.

Untuk mencari makanan yang halal bukan satu perkara yang mudah. Untuk itu mereka hanya menjamah sandwich tuna sebagai alas perut biarpun ada yang meragui status halal tersebut.

“Apa nak buat? Itu sahaja yang ada. Nak tak nak kena makan juga. Kata orang tawakal sajalah.

Tapi ada dekat sana ada banyak tempat menarik yang boleh memukau pandangan mata.

“Saya sempat mengunjungi La-Hambra, sebuah istana tinggalan pemerintahan Islam zaman dahulu. Menikmati pemandangan yang cantik dan melihat taman yang cukup indah.

“Kalau mengikut sejarahnya, asalnya ramai penduduk di situ menganut agama Islam. Tapi kebanyakan mereka ramai yang bertukar kepada agama Kristian akibat pemerintah ketika itu.

“Malah ada ditulis, barang siapa yang keluar rumah sebagai seorang Islam, dia akan dipancung. Mungkin dah tak ada lagi orang Islam dekat kawasan tersebut,” jelasnya yang pernah berkunjung ke Jepun dan Gold Coast, Australia sedikit masa lalu.

Bagi Nubhan, menjejakkan kaki ke negara orang itu merupakan pengalaman yang cukup indah. Lebih banyak cabaran yang dihadapi lebih banyak pengalaman yang diperoleh.

Selepas ini anak kelahiran Kuala Pilah, Negeri Sembilan itu sedang berkira-kira untuk mengembara ke Cape Town, Afrika pada tahun hadapan sebelum menunaikan umrah

No comments:

Persamaan SABUN

1.sabun sesama mental!!!!!
2.kelakar amat..
3.suka pakai baju hitam putih..
4.mengamalkan teori cas
5.sama2 comel..
6.suara yg best..
7.kesayangan bung romli
8.2-2 penah dilukakan
9.suke makan tempoyak
10.sayang budak2
11.sama2 putih
12.anak buah stacy cam nubhan(chinese look)
13.rambut lurus
14.romantik..bleh??
15.persamaan paling ironik...ANGSA!!!(nubhan selalu angsa time konsert,anti stacy club bernama ANGSA)
16.kurus
17.Ahmad Nubhan Ahamad & Stracie Angie Anam - 2 dari 3 patah perkataan nama mereka start ngan A
18.birthday no genap(ni peng yg pikir)
nub 2/4 stacy 18/8
19.kucing!!(haiwan yg selalu disebut oleh SABUN)
20.penggunaan perkataan wah!! dan am..boi secara berleluasa
21.berkorban bangun pagi untuk family(sila refer telenovela kayu api)
22.berjanji akan tetap berkahwin walau dua2 nazak dan baring suda..
23.tema kawen warna purple..
24.tema hari raya warna merah hati..
25.duet ada cinta..
26.pnah mng dance contest cikgu linda
27.lagu mereka ada unsur aku..(aku stacy dan line akuuuuuuygberlambak2dalam ada untukmu..then,tajuk sebenar lagu nub adalahakuada untukmu..)
28.pakai bj itam ms audition
29.suka pakai spek itam..
30.Spek mereka saiz besar dari muka@kamen rider
31.suka CT
32.lagu tema yg sama(sandarkan pada kenangan,bawaku terbang)
33.berdiri bersama masa pengumuman juara
34.suka pakai sweater berhood masa dalam akademi
35.Strong instinct towards each other(tau je each other buat apa,pakai apa)
36.Fringe rambut sama! (dari dalam akademi sampai le sekarang)
37.Muka lebihkurang ala-ala Korea/Jepun (Korea/Jepun.... tu bukan sepupu sepapat ke tu? )
38.Pencinta Alam Sekitar
39.Suka memancing
40.Nama SABUN mewakili negeri masing2. N-NUbhan(Negeri Sembilan) S-staCY(Sabah)
41.kedua-duanya lurus orgnya..
42.dua2 xde jerawat (kalau ada pun jerawat rindu. haha)
43.dua2 suke air milo
44.dua2 berasal dr kampung..
45.Dua2 sehati sejiwa nak pelamin 4 tingkat ataupun 8 tingkat
46.Kedua-duanya sporting giler..
47.antara org yg mcm so call asisstant Nubhan(x tahu apatugasdanjawatan sebenar dia),ada seorang bernama STACEY..nama ygsamadgnSTACY,cuma lain ejaan
48.Dua2 peminat cerita seram (Yg ni dorang sendiri bagi tau kat Ria Sentral....)
49.Dua-dua penah makan ulat saguu
50.Both suka makan ayam kfc hot n spicy

Thanks 2 all SABUNians yg terlibat.

Letter for SABUN

SABUNians

Kepada semua SABUNians yang sgt sporting and setia bersama SABUN. Blog ini dibina atas sokongan anda semua. Terima kasih juga atas sokong dan galakkan dari pihak SABUN sendiri. Kami sayang anda berdua! Paling penting SABUNians haruslah menyokong kerjaya seni SABUN.

WE LOVE SABUN a.k.a Stacy and Nubhan.
WE WILL SUPPPORT
SABUN a.k.a Stacy and Nubhan no matter what.