ChatRoom

Wednesday, January 14, 2009

Debaran Elyana, Stacy

Oleh Serimah Mohd Sallehuddin
serima@bharian.com.myMisi Elyana dan Stacy memastikan persembahan paling bertenaga di AJL 23

LIMA hari saja lagi Anugerah Juara Lagu (AJL) ke 23 bakal berlangsung di Stadium Putra Bukit Jalil. Pastinya ketika ini, penyanyi yang berjaya ke akhir nanti sedang ligat membuat persiapan akhir untuk menghadapi acara penting dalam kalendar hiburan tanah air.

Sekalipun sekadar menyanyi, ia tetap dilaksanakan dengan sebaik-baiknya. Elyana yang membawakan lagu ciptaan Aidit Alfian sementara seni katanya ditulis oleh oleh Ad Samad, Kalis Rindu.

Manakala Stacy pula mempertaruhkan lagu Aku Stacy nukilan Intan Norul Azlin dan Layla Ismail. Kedua-duanya mengakui berdebar-debar menantikan detik 18 Januari nanti.

Sekalipun ini bukan pengalaman pertama bagi penyanyi kelahiran Shah Alam itu dalam AJL, perasaan bimbang masih sukar dikikis. Sementara Stacy pula, setiap kali mengingatkan AJL, hatinya pasti berdegup pantas. Lebih-lebih lagi memikirkan nama mereka masih terlalu kecil jika dibandingkan dengan nama besar lain seperti Ziana Zain, Spider, Faizal Tahir serta ramai lagi.

Walaupun berkongsi perasaan yang sama, namun Elyana dan Stacy masing-masing ada cara berbeza berhadapan anugerah yang mula diperkenalkan sejak 1986 itu.

Stacy gigih berlatih sejak Disember

AJL ke-23 bakal menyaksikan Evoke, kumpulan yang pernah disertai Stacy ketika menyertai program realiti Gangstarz musim pertama kembali bersatu. Empat anggota Evoke iaitu Yandi, Yani, Malon dan abang penyanyi itu sendiri, Chaq bakal mengiringi persembahan Stacy.

Kata Stacy, latihan giat dijalankan setelah dia selesai meraikan Krismas tempoh hari. Sejak itu, latihan dijalankan hampir setiap hari di kediamannya. Kadang kala, sehari sebanyak lima kali dia menjalani latihan.

Bagi memastikan staminanya kuat ketika persembahan nanti , Stacy dan lapan lagi penari pengiring yang juga rakan-rakannya turut berjoging bersama hampir setiap hari di kawasan berhampiran tempat tinggalnya.

Sebagai orang yang paling baru dalam senarai calon ke final, penyanyi yang berasal dari Kampung Tuaran, Penampang, Sabah, itu tidak mahu memandang mudah kepercayaan yang diberikan kepadanya. Selain itu, Stacy juga tidak mahu episod hitam ketika Festival Filem Malaysia ke 21, Ogos lalu berulang kembali.

"Saya jarang mendapat peluang membuat persembahan secara langsung di kaca televisyen. Justeru, peluang ini tidak mungkin saya persiakan. Oleh itu, saya harus melakukan yang terbaik kerana saya juga tidak mahu menghampakan komposer dan penulis lirik saya kak Intan dan kak Layla.

"Saya juga tidak mahu perkara yang terjadi pada FFM 21 yang lalu berulang kembali, ialah orang sudah beri kepercayaan takkanlah saya hendak ambil sambil lewa. Saya anggap insiden Ogos lalu sebagai satu hikmah, jika perkara itu tidak berlaku mungkin saya tidak akan bersungguh-sungguh seperti sekarang.

"Sebenarnya saya tidak sangka mampu menempah tempat ke peringkat akhir memandangkan saya masih lagi terlalu hijau dalam industri ini. Setiap kali teringatkan AJL, saya pasti berdebar-debar. Walau apa sekalipun, saya perlu buat persembahan terbaik. Selain bantuan daripada rakan-rakan yang membantu dari sudut kareografi dan susunan lagu, saya turut mendapatkan nasihat dari Kak Intan yang juga komposer saya," katanya.

Kata Stacy, dia perlu menghormati Intan Norul Azlin kerana dia adalah pemilik lagu Aku Stacy. Apa saja rombakan yang ingin dilakukan, dia akan mendapatkan pendapat dari Intan terlebih dulu. Bagaimanapun komposer itu memberi kebebasan kepada penyanyi berusia 18 tahun itu untuk melakukan apa saja yang dirasakan sesuai ke atas lagu itu.

INFO: Stacy
Nama: Stracie Angie Anam
Asal: Penampang, Sabah
Pencapaian: Juara Akademi Fantasia musim keenam
Tahun Aktif: Mei 2008.

1 comment:

Anonymous said...

all da best to stacy!
caiyok caiyok!!!

Persamaan SABUN

1.sabun sesama mental!!!!!
2.kelakar amat..
3.suka pakai baju hitam putih..
4.mengamalkan teori cas
5.sama2 comel..
6.suara yg best..
7.kesayangan bung romli
8.2-2 penah dilukakan
9.suke makan tempoyak
10.sayang budak2
11.sama2 putih
12.anak buah stacy cam nubhan(chinese look)
13.rambut lurus
14.romantik..bleh??
15.persamaan paling ironik...ANGSA!!!(nubhan selalu angsa time konsert,anti stacy club bernama ANGSA)
16.kurus
17.Ahmad Nubhan Ahamad & Stracie Angie Anam - 2 dari 3 patah perkataan nama mereka start ngan A
18.birthday no genap(ni peng yg pikir)
nub 2/4 stacy 18/8
19.kucing!!(haiwan yg selalu disebut oleh SABUN)
20.penggunaan perkataan wah!! dan am..boi secara berleluasa
21.berkorban bangun pagi untuk family(sila refer telenovela kayu api)
22.berjanji akan tetap berkahwin walau dua2 nazak dan baring suda..
23.tema kawen warna purple..
24.tema hari raya warna merah hati..
25.duet ada cinta..
26.pnah mng dance contest cikgu linda
27.lagu mereka ada unsur aku..(aku stacy dan line akuuuuuuygberlambak2dalam ada untukmu..then,tajuk sebenar lagu nub adalahakuada untukmu..)
28.pakai bj itam ms audition
29.suka pakai spek itam..
30.Spek mereka saiz besar dari muka@kamen rider
31.suka CT
32.lagu tema yg sama(sandarkan pada kenangan,bawaku terbang)
33.berdiri bersama masa pengumuman juara
34.suka pakai sweater berhood masa dalam akademi
35.Strong instinct towards each other(tau je each other buat apa,pakai apa)
36.Fringe rambut sama! (dari dalam akademi sampai le sekarang)
37.Muka lebihkurang ala-ala Korea/Jepun (Korea/Jepun.... tu bukan sepupu sepapat ke tu? )
38.Pencinta Alam Sekitar
39.Suka memancing
40.Nama SABUN mewakili negeri masing2. N-NUbhan(Negeri Sembilan) S-staCY(Sabah)
41.kedua-duanya lurus orgnya..
42.dua2 xde jerawat (kalau ada pun jerawat rindu. haha)
43.dua2 suke air milo
44.dua2 berasal dr kampung..
45.Dua2 sehati sejiwa nak pelamin 4 tingkat ataupun 8 tingkat
46.Kedua-duanya sporting giler..
47.antara org yg mcm so call asisstant Nubhan(x tahu apatugasdanjawatan sebenar dia),ada seorang bernama STACEY..nama ygsamadgnSTACY,cuma lain ejaan
48.Dua2 peminat cerita seram (Yg ni dorang sendiri bagi tau kat Ria Sentral....)
49.Dua-dua penah makan ulat saguu
50.Both suka makan ayam kfc hot n spicy

Thanks 2 all SABUNians yg terlibat.

Letter for SABUN

SABUNians

Kepada semua SABUNians yang sgt sporting and setia bersama SABUN. Blog ini dibina atas sokongan anda semua. Terima kasih juga atas sokong dan galakkan dari pihak SABUN sendiri. Kami sayang anda berdua! Paling penting SABUNians haruslah menyokong kerjaya seni SABUN.

WE LOVE SABUN a.k.a Stacy and Nubhan.
WE WILL SUPPPORT
SABUN a.k.a Stacy and Nubhan no matter what.