ChatRoom

Thursday, January 22, 2009

Kuasa baru industri muzik

Oleh SHAZRYN MOHD. FAIZAL shazryn.faizal@utusan.com.my

MESKIPUN Anugerah Juara Lagu Ke-23 (AJL23) sudah melabuhkan tirainya dengan cukup gemilang sekali, namun, ia masih lagi diperkatakan ramai.

Pasti ramai yang sudah mengetahui kejuaraan telah menjadi milik kumpulan Meet Uncle Hussain yang memberikan nuansa yang cukup segar dalam lagu mereka yang berjudul Lagu Untuk Mu.

Hakikatnya, mereka sememangnya layak menggenggam gelaran keramat itu meskipun ramai yang meramalkan lagu Sampai Syurga hasil kombinasi Ahmad Izham Omar, Audi Mok dan Faizal Tahir akan menjulang anugerah idaman ramai itu.

Lupakan sahaja tentang kisah itu kerana semuanya sudah termaktub dalam sejarah dan tiada siapa lagi yang mampu mengubahnya. Apa yang lebih menarik untuk dibicarakan adalah tentang corak persembahan oleh artis-artis yang bertanding pada malam itu yang ternyata cukup memukau dan bertenaga.

Terasa kuasa artis generasi baru ini yang ternyata mempunyai idea kreatif yang kadang-kala tidak terjangkau oleh akal dan pastinya, kehadiran mereka di dalam industri cukup dialu-alukan.

Setidak-tidaknya, dengan adanya insan-insan seni yang baru hendak berkembang bunganya, ia mampu mencabar artis yang sedia ada untuk memperbaiki diri masing-masing agar mampu bersaing secara sihat bersama mereka.

Untuk mengenang kembali persembahan hebat oleh artis yang bertanding pada malam itu, Hits menyenaraikan lima persembahan terbaik AJL23.

1) Faizal Tahir (Sampai Syurga)

2) Meet Uncle Hussain (Lagu Untuk Mu)

3) Aizat (Lagu Kita)

4) Elyana (Kalis Rindu)

5) Stacy (Aku Stacy)

Stacy juga antara penyanyi yang menjadi perhatian pada malam AJL23 kerana ramai yang mahu melihat persembahan bertenaganya tatkala menyampaikan lagu Aku Stacy.

Dan, Stacy membuktikan kehadirannya di persada seni tanah air bukanlah satu yang sia-sia kerana menerusi persembahan Stacy pada malam itu, Stacy mampu untuk berada dalam industri untuk jangka masa yang lama.

Berbekalkan kuasa dan semangat yang ada dalam dirinya, menjadikan persembahannya begitu energetik dan menarik sekali. Malah, vokalnya juga ampuh sepanjang mempersembahkan lagu tersebut.

Gerak tarinya begitu kemas dan bertenaga lantas tidak salah untuk mengatakan Stacy boleh diibaratkan seperti penyanyi dari seberang iaitu Agnes Monica.

2 comments:

izah1237 said...

you go girl!!!

Anonymous said...

NO DOUBT!
STACY IS THE BEST!!!
skrg trtutup sudah mulut2 yg prnah mgkritik stacy..

Persamaan SABUN

1.sabun sesama mental!!!!!
2.kelakar amat..
3.suka pakai baju hitam putih..
4.mengamalkan teori cas
5.sama2 comel..
6.suara yg best..
7.kesayangan bung romli
8.2-2 penah dilukakan
9.suke makan tempoyak
10.sayang budak2
11.sama2 putih
12.anak buah stacy cam nubhan(chinese look)
13.rambut lurus
14.romantik..bleh??
15.persamaan paling ironik...ANGSA!!!(nubhan selalu angsa time konsert,anti stacy club bernama ANGSA)
16.kurus
17.Ahmad Nubhan Ahamad & Stracie Angie Anam - 2 dari 3 patah perkataan nama mereka start ngan A
18.birthday no genap(ni peng yg pikir)
nub 2/4 stacy 18/8
19.kucing!!(haiwan yg selalu disebut oleh SABUN)
20.penggunaan perkataan wah!! dan am..boi secara berleluasa
21.berkorban bangun pagi untuk family(sila refer telenovela kayu api)
22.berjanji akan tetap berkahwin walau dua2 nazak dan baring suda..
23.tema kawen warna purple..
24.tema hari raya warna merah hati..
25.duet ada cinta..
26.pnah mng dance contest cikgu linda
27.lagu mereka ada unsur aku..(aku stacy dan line akuuuuuuygberlambak2dalam ada untukmu..then,tajuk sebenar lagu nub adalahakuada untukmu..)
28.pakai bj itam ms audition
29.suka pakai spek itam..
30.Spek mereka saiz besar dari muka@kamen rider
31.suka CT
32.lagu tema yg sama(sandarkan pada kenangan,bawaku terbang)
33.berdiri bersama masa pengumuman juara
34.suka pakai sweater berhood masa dalam akademi
35.Strong instinct towards each other(tau je each other buat apa,pakai apa)
36.Fringe rambut sama! (dari dalam akademi sampai le sekarang)
37.Muka lebihkurang ala-ala Korea/Jepun (Korea/Jepun.... tu bukan sepupu sepapat ke tu? )
38.Pencinta Alam Sekitar
39.Suka memancing
40.Nama SABUN mewakili negeri masing2. N-NUbhan(Negeri Sembilan) S-staCY(Sabah)
41.kedua-duanya lurus orgnya..
42.dua2 xde jerawat (kalau ada pun jerawat rindu. haha)
43.dua2 suke air milo
44.dua2 berasal dr kampung..
45.Dua2 sehati sejiwa nak pelamin 4 tingkat ataupun 8 tingkat
46.Kedua-duanya sporting giler..
47.antara org yg mcm so call asisstant Nubhan(x tahu apatugasdanjawatan sebenar dia),ada seorang bernama STACEY..nama ygsamadgnSTACY,cuma lain ejaan
48.Dua2 peminat cerita seram (Yg ni dorang sendiri bagi tau kat Ria Sentral....)
49.Dua-dua penah makan ulat saguu
50.Both suka makan ayam kfc hot n spicy

Thanks 2 all SABUNians yg terlibat.

Letter for SABUN

SABUNians

Kepada semua SABUNians yang sgt sporting and setia bersama SABUN. Blog ini dibina atas sokongan anda semua. Terima kasih juga atas sokong dan galakkan dari pihak SABUN sendiri. Kami sayang anda berdua! Paling penting SABUNians haruslah menyokong kerjaya seni SABUN.

WE LOVE SABUN a.k.a Stacy and Nubhan.
WE WILL SUPPPORT
SABUN a.k.a Stacy and Nubhan no matter what.