ChatRoom

Thursday, December 2, 2010

Nubhan Tak Mahu Cepat Jatuh Tersungkur


Teks oleh Razif Rosdi
Foto oleh Mazlan Yunos Photography

KUALA LUMPUR, 2 DIS 2010: Setelah sekian lama menanti, akhirnya pemenang tempat ketiga Akademi Fantasia 6 (AF6), Ahmad Nubhan Ahamad atau Nubhan telah berjaya memiliki sebuah album solo pertama berjudul Langkah Nubhan yang telah dilancarkan di Borneo Barok Club, Jalan Kia Peng, Kuala Lumpur, petang semalam.

Penantian selama 3 tahun itu telah membuatkan Nubhan berasa puas hati selain menganggap album tersebut sebagai langkah baru buat dirinya untuk mengatur semula kariernya sebagai penyanyi.

"Album ini memakan masa 3 tahun untuk disiapkan yang mana ia melalui proses pemilihan lagu yangcukup ketat. Dalam waktu yang sama, Nubhan juga mengalami pertukaran syarikat pengurusan yang baru. Dalam tempoh perubahan tersebut, memang Nubhan dilihat banyak mendiamkan diri. Pun begitu, lagu-lagu Nubhan seperti Oh Juwita masih lagi mendapat sambutan dan dimainkan di radio sampailah sekarang.

"Begitupun, Ini adalah langkah permulaan yang baru buat Nubhan. Jadi, Nubhan ingin mengatur kembali langkah Nubhan dalam industri muzik tempatan supaya lebih maju dan teratur. Dengan kelahiran album ini, ia juga membuktikan bahawa Nubhan tsudah bersedia untuk terus melangkah ke hadapan dan mengharapkan agar langkah yang dilalui pada masa akan datang kelak tidak akan membuatkan Nubhan jatuh tersungkur," ujar Nubhan kepada murai.com.my.

Namun begitu, ada juga pihak yang mendakwa Nubhan adalah seorang penyanyi yang tidak yang tidak mempunyai identiti sendiri. Hal ini disebabkan, album solonya yang memuatkan 7 lagu ini mengandungi terlalu banyak lagu-lagu ciptaan daripada kumpulan 6ixth Sense dan Spider dan cara Nubhan menyanyi juga secara tidak langsung turut dibayangi cara nyanyian vokalis kedua-dua kumpulan berkenaan.

Menjelas tentang hal tersebut, Nubhan berkata, dia sebenarnya telah terlibat secara sepenuhnya dalam pemilihan kesemua dalam album tersebut.

"Sesungguhnya, Nubhan bersyukur dan rasa bertuah kerana mendapat lagu ciptaan dari 6ixth Sense dan Spider. Kalau bukan mereka yang berikan, apalah agaknya yang mungkin akan berlaku pada Nubhan.

"Nubhan tak peduli apa orang nak kata. Nubhan serahkan pada pendengar untuk menilai sendiri sama ada sama atau tidak dengan mereka. Kalau Nubhan tak ada identiti sendiri, sukar sekali untuk Nubhan katakan. Pun begitu, Nubhan akui memang Nubhan ini buta bermain alat muzik.

"Nubhan pun masih belum bersedia untuk buat lagu sendiri. Terus-terang Nubhan cakap, nak cipta sebuah lagu itu memang sukar sekali. Sebenarnya, daripada 45 lagu yang dicadangkan untuk dimuatkan dalam album ini, ada lagu yang Nubhan suka dan ada yang tidak. Namun, tak semua lagu yan Nubhan suka tu boleh dimuatkan dalam album ini.

"Sebab Nubhan kena sedar diri dan tak boleh ego yang album ini memerlukan kerjasama antara satu sama lain. Jadi, Nubhan terpaksa terima lagu yang Nubhna suka itu tidak akan dimuatkan dimuatkan dalam Langkah Nubhan," jelasnya.

Sementara itu, Nubhan turut menampilkan kelainan dengan menyanyikan sebuah lagu Mandarin berjudul Ai Mei Chuo hasil ciptaan Tam Spider yang mana lirik nya telah dihasilkan oleh Yap Kang Heng. Menurut pihak pengurusan Nubhan iaitu Artites United Records, lagu ini dicetuskan untuk memberi peluang Nubhan untuk mengintai pasaran masyarakat Cina selain Nubhan juga sebenarnya pandai bertutur dalam bahasa Cina.


credit to MURAI.COM


No comments:

Persamaan SABUN

1.sabun sesama mental!!!!!
2.kelakar amat..
3.suka pakai baju hitam putih..
4.mengamalkan teori cas
5.sama2 comel..
6.suara yg best..
7.kesayangan bung romli
8.2-2 penah dilukakan
9.suke makan tempoyak
10.sayang budak2
11.sama2 putih
12.anak buah stacy cam nubhan(chinese look)
13.rambut lurus
14.romantik..bleh??
15.persamaan paling ironik...ANGSA!!!(nubhan selalu angsa time konsert,anti stacy club bernama ANGSA)
16.kurus
17.Ahmad Nubhan Ahamad & Stracie Angie Anam - 2 dari 3 patah perkataan nama mereka start ngan A
18.birthday no genap(ni peng yg pikir)
nub 2/4 stacy 18/8
19.kucing!!(haiwan yg selalu disebut oleh SABUN)
20.penggunaan perkataan wah!! dan am..boi secara berleluasa
21.berkorban bangun pagi untuk family(sila refer telenovela kayu api)
22.berjanji akan tetap berkahwin walau dua2 nazak dan baring suda..
23.tema kawen warna purple..
24.tema hari raya warna merah hati..
25.duet ada cinta..
26.pnah mng dance contest cikgu linda
27.lagu mereka ada unsur aku..(aku stacy dan line akuuuuuuygberlambak2dalam ada untukmu..then,tajuk sebenar lagu nub adalahakuada untukmu..)
28.pakai bj itam ms audition
29.suka pakai spek itam..
30.Spek mereka saiz besar dari muka@kamen rider
31.suka CT
32.lagu tema yg sama(sandarkan pada kenangan,bawaku terbang)
33.berdiri bersama masa pengumuman juara
34.suka pakai sweater berhood masa dalam akademi
35.Strong instinct towards each other(tau je each other buat apa,pakai apa)
36.Fringe rambut sama! (dari dalam akademi sampai le sekarang)
37.Muka lebihkurang ala-ala Korea/Jepun (Korea/Jepun.... tu bukan sepupu sepapat ke tu? )
38.Pencinta Alam Sekitar
39.Suka memancing
40.Nama SABUN mewakili negeri masing2. N-NUbhan(Negeri Sembilan) S-staCY(Sabah)
41.kedua-duanya lurus orgnya..
42.dua2 xde jerawat (kalau ada pun jerawat rindu. haha)
43.dua2 suke air milo
44.dua2 berasal dr kampung..
45.Dua2 sehati sejiwa nak pelamin 4 tingkat ataupun 8 tingkat
46.Kedua-duanya sporting giler..
47.antara org yg mcm so call asisstant Nubhan(x tahu apatugasdanjawatan sebenar dia),ada seorang bernama STACEY..nama ygsamadgnSTACY,cuma lain ejaan
48.Dua2 peminat cerita seram (Yg ni dorang sendiri bagi tau kat Ria Sentral....)
49.Dua-dua penah makan ulat saguu
50.Both suka makan ayam kfc hot n spicy

Thanks 2 all SABUNians yg terlibat.

Letter for SABUN

SABUNians

Kepada semua SABUNians yang sgt sporting and setia bersama SABUN. Blog ini dibina atas sokongan anda semua. Terima kasih juga atas sokong dan galakkan dari pihak SABUN sendiri. Kami sayang anda berdua! Paling penting SABUNians haruslah menyokong kerjaya seni SABUN.

WE LOVE SABUN a.k.a Stacy and Nubhan.
WE WILL SUPPPORT
SABUN a.k.a Stacy and Nubhan no matter what.