ChatRoom

Sunday, November 15, 2009

'Konsert' Terbaik AF di Separuh Akhir Muzik-Muzik!


Oleh WAHIDA ASRANI
MENONTON bahagian kedua separuh akhir Muzik-Muzik pada Jumaat lalu seolah-olah seperti sedang menyaksikan konsert mingguan Akademi Fantasia (AF).
Jauh berbeza 'reaksi' penonton yang hadir di Sri Pentas 2, Plaza Alam Sentral, Shah Alam kali ini berbanding bahagian pertama separuh akhir Muzik-Muzik, minggu lepas.
Semuanya gara-gara penangan 'graduan' AF yang memonopoli separuh akhir kedua ini yang mana tujuh daripada 11 buah lagu yang bertanding pada malam tersebut adalah terdiri daripada nyanyian bekas pelajar AF iaitu Nubhan, Riz, Aizat, Akim, Adam dan Stacy serta vokalis Estranged, Rich yang juga merupakan alumni AF.
Apa yang menariknya, kebanyakannya penonton hadir bersama kelab penyokong artis AF pujaan mereka dengan membawa sepanduk.
Estranged mempersembahkan lagu 'Aurora'. -foto The Star oleh SAMUEL ONG

Sorakan yang didengari setiap kali penyanyi kesayangan mereka itu muncul di pentas sememangnya seperti melihat mereka bersaing di pentas konsert mingguan AF.
Cuma mungkin bezanya, 'konsert AF' kali ini menghimpunkan 'peserta-peserta' AF yang terbaik selama tujuh musim ia dijalankan!
Nubhan dengan lagu 'Seadanya Aku'.

Apapun, 11 buah lagu yang bertanding pada malam itu adalah Aurora nyanyian Estranged, Seadanya Aku (Nubhan), Tahu Tak Tahu Joget (Jinbara), Ku Pinjam Satu Bintang (Alyah & Riz), Fikirlah (Aizat), Khatimah Cinta (Sixth Sense), Bengang (Akim), Aku Rindu Sayang Kamu (Black), Cinta Gila (Grey Sky Morning), Benar-Benar (Adam) dan Pakai Buang (Stacy).
Dan jika minggu lalu menyaksikan lima buah lagu nyanyian Yuna, Aizat, Hujan, Alyah dan One Nation Emcees diumumkan sebagai 'Top 5' berdasarkan kutipan mendapat markah tertinggi, kali ini lima buah lagu yang mendapat markah terbanyak pada bahagian kedua ini ialah Estranged, Nubhan, Stacy, Akim dan Black.
Stacy meriah dengan 'Pakai Buang'.

Format pemarkahan separuh akhir adalah berdasarkan 30 peratus markah persembahan pada malam pertandingan dan dicampur dengan 70 peratus markah penilaian lagu yang dibuat sebelum persembahan bagi mendapat markah keseluruhan.
Barisan juri profesional yang terlibat ialah Azlan Abu Hassan, Moharis Yaakub, Ahadiah Akashah, Helen Yap dan Azhar Borhan yang bertindak selaku ketua juri.
'Aku Rindu Sayang Kamu' taruhan Black.

Namun, seperti mana yang diperkatakan minggu lalu, lagu-lagu yang berada di kelompok 'top 5' belum lagi dapat mengesahkan tiket mereka untuk bertanding di peringkat akhir Anugerah Juara Lagu tahun ini.
Masih ada lapan buah lagu lagi yang bakal bertanding pada bahagian ketiga separuh akhir Jumaat depan dan pengumuman 14 buah lagu yang layak ke 'final' nanti akan dibuat pada hari tersebut.
Akim tampil dengan 'Bengang'.

Dan jika ada antara lagu-lagu lain yang mempunyai markah lebih tinggi daripada lagu-lagu 'top 5' itu tidak kiralah lagu di minggu pertama, kedua atau ketiga, maka tidak mustahil lagu-lagu tersebut berpeluang terpilih antara 14 buah lagu ke peringkat akhir.
Ditanya tentang artis-artis AF yang dilihat 'memonopoli' bahagian kedua separuh akhir ini, kata Pengurus Produksi Hiburan Primeworks Studio, Fadzliniza Zakaria, semua itu bukannya dirancang.
"Ini adalah pertandingan lagu, bukannya konsert AF, konsert Mentor mahupun konsert GangStarz. Mungkin juga kebetulan pula penyanyi-penyanyi seperti Nubhan, Stacy dan Akim mempertaruhkan lagu yang bagus.
"Tetapi apapun, seperti yang kita sudah jelaskan sebelum ini, masih awal untuk mengesahkan tempat mereka di peringkat akhir kelak," katanya yang juga menafikan wujudnya sistem 'kuota' di dalam pertandingan ini setelah ada yang mempertikaikan apabila dua buah lagu nyanyian 'produk' Media Prima iaitu One Nation Emcees dan Black diangkat antara lagu 'top 5' untuk bahagian pertama dan kedua separuh akhir ini.
Dalam pada itu, diajukan tentang barisan juri profesional kali ini, kata Fadzliniza, keempat-empat juri serta ketua juri, Azhar Borhan sudah cukup 'kuat' untuk membuat penilaian terhadap 30 buah lagu yang bertanding pada peringkat separuh akhir ini.
"Tahun-tahun terdahulu kita mempunyai juri berbeza setiap minggu kerana sewaktu itu, lagu-lagu dibahagikan kepada tiga kategori iaitu Pop Rock, Balada dan Etnik Kreatif. Tetapi kali ini tiada lagi kategori-kategori tersebut dan semua lagu bertanding secara terbuka.
"Walaupun kita ketengahkan juri-juri yang sama untuk tiga bahagian separuh akhir pada tahun ini, barisan juri ini sudah cukup untuk menilai lagu-lagu bertanding.
"Lagipun, kita bukannya nak memilih juara lagi, hanya untuk mencari 14 buah lagu terbaik. Pada peringkat akhir nanti, kita akan menampilkan barisan juri yang lain," ujarnya lagi.
Pada 20 November ini, bahagian terakhir separuh akhir Muzik-Muzik akan menyaksikan saingan lapan buah lagu nyanyian Faizal Tahir, Misha Omar, Jinbara, Hafiz AF, Tomok, Aizat, Estranged dan Bunkface sebelum 14 buah lagu yang layak diumumkan selepas persembahan berakhir.
Komen Top 5:
Estranged:
"Saingan kali ini agak mencabar kerana kategori sudah terbuka dan perlu bersaing dengan pelbagai genre lagu lain. Tetapi kami melihat senario ini secara positif. Bagi kami, peluang untuk kumpulan muzik melangkah lebih jauh dalam Muzik-Muzik memang ada, cuma perlu berdepan dengan saingan sengit."
Stacy:
"Saya memang terkejut. Walaupun belum tentu ke peringkat akhir, tetapi saya tetap bersyukur kerana lagu Pakai Buang tergolong di dalam Top 5. Berjaya atau tidak ke 'final', itu perkara nombor dua kerana dapat berada di tahap ini juga sudah cukup baik."
Akim:
"Ini adalah kali pertama saya sertai separuh akhir Muzik-Muzik dan bersyukur apabila lagu Bengang berada di dalam kelompok Top 5 kali ini. Bagi saya, ia ibarat melangkah setapak lagi setelah saya menyertai AF dulu."
Nubhan:
"Saya sama sekali memang tidak menyangka untuk berada di dalam Top 5. Tetapi, ini tidak bermaksud saya akan ke peringkat akhir kerana keputusan belum muktamad. Apapun, saya sudah cuba yang terbaik."
Black:
"Saya memang sudah selesa nyanyikan lagu tersebut dan pastinya saya bangga apabila lagu itu terpilih sebagai Top 5 minggu ini. Apapun, saya ingin ucapkan terima kasih kepada mentor saya, Mas Idayu yang banyak membantu memberikan panduang. Malah, sebelum buat persembahan, saya terlebih dahulu menghubunginya untuk dapatkan tips-tips tertentu."
sumber : mstar online

No comments:

Persamaan SABUN

1.sabun sesama mental!!!!!
2.kelakar amat..
3.suka pakai baju hitam putih..
4.mengamalkan teori cas
5.sama2 comel..
6.suara yg best..
7.kesayangan bung romli
8.2-2 penah dilukakan
9.suke makan tempoyak
10.sayang budak2
11.sama2 putih
12.anak buah stacy cam nubhan(chinese look)
13.rambut lurus
14.romantik..bleh??
15.persamaan paling ironik...ANGSA!!!(nubhan selalu angsa time konsert,anti stacy club bernama ANGSA)
16.kurus
17.Ahmad Nubhan Ahamad & Stracie Angie Anam - 2 dari 3 patah perkataan nama mereka start ngan A
18.birthday no genap(ni peng yg pikir)
nub 2/4 stacy 18/8
19.kucing!!(haiwan yg selalu disebut oleh SABUN)
20.penggunaan perkataan wah!! dan am..boi secara berleluasa
21.berkorban bangun pagi untuk family(sila refer telenovela kayu api)
22.berjanji akan tetap berkahwin walau dua2 nazak dan baring suda..
23.tema kawen warna purple..
24.tema hari raya warna merah hati..
25.duet ada cinta..
26.pnah mng dance contest cikgu linda
27.lagu mereka ada unsur aku..(aku stacy dan line akuuuuuuygberlambak2dalam ada untukmu..then,tajuk sebenar lagu nub adalahakuada untukmu..)
28.pakai bj itam ms audition
29.suka pakai spek itam..
30.Spek mereka saiz besar dari muka@kamen rider
31.suka CT
32.lagu tema yg sama(sandarkan pada kenangan,bawaku terbang)
33.berdiri bersama masa pengumuman juara
34.suka pakai sweater berhood masa dalam akademi
35.Strong instinct towards each other(tau je each other buat apa,pakai apa)
36.Fringe rambut sama! (dari dalam akademi sampai le sekarang)
37.Muka lebihkurang ala-ala Korea/Jepun (Korea/Jepun.... tu bukan sepupu sepapat ke tu? )
38.Pencinta Alam Sekitar
39.Suka memancing
40.Nama SABUN mewakili negeri masing2. N-NUbhan(Negeri Sembilan) S-staCY(Sabah)
41.kedua-duanya lurus orgnya..
42.dua2 xde jerawat (kalau ada pun jerawat rindu. haha)
43.dua2 suke air milo
44.dua2 berasal dr kampung..
45.Dua2 sehati sejiwa nak pelamin 4 tingkat ataupun 8 tingkat
46.Kedua-duanya sporting giler..
47.antara org yg mcm so call asisstant Nubhan(x tahu apatugasdanjawatan sebenar dia),ada seorang bernama STACEY..nama ygsamadgnSTACY,cuma lain ejaan
48.Dua2 peminat cerita seram (Yg ni dorang sendiri bagi tau kat Ria Sentral....)
49.Dua-dua penah makan ulat saguu
50.Both suka makan ayam kfc hot n spicy

Thanks 2 all SABUNians yg terlibat.

Letter for SABUN

SABUNians

Kepada semua SABUNians yang sgt sporting and setia bersama SABUN. Blog ini dibina atas sokongan anda semua. Terima kasih juga atas sokong dan galakkan dari pihak SABUN sendiri. Kami sayang anda berdua! Paling penting SABUNians haruslah menyokong kerjaya seni SABUN.

WE LOVE SABUN a.k.a Stacy and Nubhan.
WE WILL SUPPPORT
SABUN a.k.a Stacy and Nubhan no matter what.